Naj se Olimpijski festival evropske mladine Maribor 2023 začne!

Večerna otvoritvena slovesnost Olimpijskega festivala evropske mladine je v Mariboru odmevala še ves ponedeljek. Pohvale so deževale od povsod, tako od mladih športnikov kot obiskovalcev. Parada od športnih vasi do Ljudskega vrta je navdušila ljudi, ki so športnike pospremili z navijanjem in aplavzom. Prenos dogajanja je bilo možno videti na Glavnem trgu in Trgu svobode.

Slovenska reprezentanca

Otvoritev je presegla vsa pričakovanja
 
Nedeljska otvoritev OFEM-a je z eno besedo navdušila! Pohvale organizatorjem in ustvarjalcem so prihajale iz vseh strani. Tudi predstavnik Evropskih olimpijskih komitejev in nacionalni komiteji držav udeleženk niso skoparili s komplimenti. Vsi so pohvalili svež pristop mladega in izkušenega režiserja Nejca Levstika. Vizija Grete Godnič pa je zaživela na odru Ljudskega vrta.
 
Slovesnost je bila čas presežkov. Pod geslom »mladi za mlade« so bili vsi nastopajoči, razen izjemnega orkestra Slovenske vojske, ki je poskrbel za glasbeno podlago, mlajši od 30 let. Ob Oda radosti, ki jo je zapela Raiven, se je številnim naježila koža. Plesna skupina Bolero je ob spremljavi 20 bobnarjev in 20 harmonikašev dalo Golici novo preobleko. Skupina Joker out pa je poleg dobro znane pesmi Carpe Diem pred 5000 glavo množico izvedla tudi uradno himno EYOF.

Prostovoljci otvoritveno slovesnost obarvali v vijolično
 
Medtem ko so se na slovesnost pripravljale reprezentance in nastopajoči, so pomembno vlogo imeli tudi prostovoljci, ki so pripomogli k uspešni izvedbi prireditve. Prisotnost in zagnanost 800 prostovoljcev, od tega 192 iz tujine, nas spominja, da je Festival veliko več kot le športni dogodek. Vsakemu gre posebna zahvala za nesebično pomoč.
 
Glede na zanimanje in znanje so razporejeni na 12 področji. Pomagajo v akreditacijski pisarni, pri namestitvah, na športnih prizoriščih in tekmovanjih ter koordinaciji z olimpijskimi komiteji držav udeleženk. Dodatna pomoč so na področju protokola in slovesnosti, v športni vasi in pri usmerjanju udeležencev. Neprecenljivi so prav tako pri transportu in logistiki, IT podpori ter pri odnosih z javnostmi ter medijskih storitvah.
 
Prav vsi so prejeli prepoznavno prostovoljsko uniformo. Vsak dan pa 2 topla obroka in osvežilne napitke v času dela, zavarovanje za čas sodelovanja na dogodku, usposabljanje za delo ter mentorsko podporo in pomoč. V času festivala bodo lahko koristijo brezplačen javni prevoz ter namestitev.
 
Ob koncu bodo prejeli certifikat o opravljenem prostovoljskem delu, ki ga bo podpisal sam predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spyros Capralos.

Zaprisega prostovoljcev

Kdo je nosil slovensko zastavo?
 
Posebna čast za vsakega nastopajočega na tako velikem dogodku je postati reprezentančni zastavonoša. Slovensko zastavo sta nosila gorska kolesarka Maruša Tereza Šerkezi in atlet Žan Ogrinc.

Plamenica je osvetlila Trg svobode
 
Ogenj miru je pred polnim stadionom Ljudski vrt prižgal Tim Marovt, mlad športnik, ki je navdih vsem nam. Ogenj miru simbolno predstavlja poštenost, prijateljstvo in strpnost. Gorel bo vse do sobote, 29. julija, ko ga bomo predali naslednji državi gostiteljici. 
 
Danes plamenica z ognjem miru stoji na Trgu svobode, v središču Maribora, kjer mimoidoče opominja na vrednote olimpizma. 
 
V torek bodo na OFEM-u podelili medalje v atletiki, cestnem kolesarstvu, športni gimnastiki, judu in plavanju. Športna tekmovanja pa bomo imeli priložnost spremljati še v rokometu, tenisu, odbojki in košarki 3x3. Slednja dobiva vse večjo prepoznavnost in veljavo po svetu. Trenutno je v primerjavi z ostalimi uličnimi športi najbolj razširjena organizirana športna panoga. Na Olimpijskem festivalu evropske mladine bo košarka 3×3 prvič predstavljena prav v Mariboru.