Kratek povzetek OFEM-a

Zadnji dan OFEM-a prinesel nove medalje za #TeamSlovenia

Zadnji tekmovalni dan je Slovenija zaključila z novimi odličji. Z bronom sta nas razveselila Svit Suljić v tenisu in Tia Tanja Živko v teku na 1500 metrov, srebro je po napetih tekmah pripadlo rokometašem, ki so morali po spektakularni zmagi nad Hrvati priznati premoč Nemčiji. Zbirko odličij so z zlatom dopolnile odbojkašice, ki so na letošnjem OFEM-u neporažene.

Še zadnjič napolnili ulice Maribora, športniki se bodo prihodnjič sestali v Skopju

Zaključna slovesnost je v Mariboru sklenila OFEM 2023. Udeleženci so lahko še zadnjič začutili utrip mesta, izmenjali spomine in se naužili olimpijskega duha. Zastava Evropskih olimpijskih komitejev bo leta 2025 zaplapolala v Skopju, kjer se bodo mladi športniki ponovno srečali na poletni izvedbi OFEM 2025. Prireditve so se udeležili mladi športniki in športnice, spremljevalno osebje ter ostali sodelujoči. Po uradnem delu je vse prisotne navdušil DJ Maynamic, ki je pripravil nepozaben uvodnik v svoj nastop, s katerim je na poseben način povzel pretekli teden. Za "funktastičen" zaključek na Trgu svobode je poskrbel Ted Funke.

Športna vas

V času OFEM-a so reprezentanti bili nastanjeni v Športni vasi, v Mariboru. Že na daleč je Športna vas mimoidočim ponudila zanimivo izkušnjo, saj so lahko opazili študentske domove, okrašene z zastavami reprezentanc, slišali zvoke glasbe, ki so reprezentante motivirali pred tekmovalnimi nastopi in srečali športnike, oblečene v barve svojih držav. Poleg zabavnih športnih aktivnosti, ki so se vsakodnevno odvijale v vasi, so se športniki družili v gaming room-u, obiskali so lahko frizerja in različne tematske večere. V vasi je stala tudi stojnica EYOF ambasadorjev.  

Povzetek dosežkov #TeamSlovenia

Za #TeamSlovenia je uspešen Olimpijski festival evropske mladine. Reprezentanca je osvojila 9 odličij - 2 zlati, 2 srebrni in 5 bronastih. Prihodnost slovenskega športa osvetljuje lesk osvojenih kolajn, prav vsi mladi upi pa so na festivalu brez dvoma zabeležili tudi številne osebne zmage. S ponosom še zadnjič čestitamo našim reprezentantom, odetim v belo, modro in zeleno, za dosežene vrhunske rezultate na OFEM 2023.

OFEM v številkah

OFEM 2023 je v mnogih pogledih presegel pričakovanja in postavil nove mejnike, ne le za športne dogodke v Sloveniji, temveč tudi v širšem prostoru. Uspeh se ne meri le v številkah, kljub temu pa izpostavljamo ključne končne številke, ki odražajo trud, čas in ljubezen, ki so jo v organizacijo največjega večpanožnega športnega dogodka vložili organizatorji, prostovoljci in partnerji:

  • 800 prostovoljcev, od tega 192 tujih,
  • Turistično informacijski center Maribor zabeležil 30 % več obiskovalcev kot julija lani,
  • več kot milijon ogledov tekem preko spleta,
  • 80.000 navijačev na športnih prizoriščih,
  • 19 športnih in spremljevalnih prizorišč,
  • skupno pripravljenih kar 100.000 obrokov,
  • 2419 športnikov in športnic,
  • 150 akreditiranih novinarjev, fotografov in snemalcev
  • skoraj 50.000 ogledov prenosa otvoritvene slovesnosti.

Poleg tega je logistični in prevozni segment s strani EOC prejel nagrado za kakovostno in zanesljivo delo. Organizatorji pa smo dobili veliko pohval za izvedeno ene najspektakularnejših otvoritvenih slovesnosti v zgodovini OFEM-a.