Odprtje novih kapacitet upepeljevalnice na Dobravi

Pogrebno podjetje Maribor iz skupine JHMB je zaključilo z izgradnjo prizidka k upepeljevalnici na Dobravi, ki sta ga danes predala v uporabo župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in direktorica podjetja Lidija Pliberšek. Celotna naložba, ki je vključevala tudi nabavo in montažo četrte peči za upepeljevanje, je vredna 670.000 evrov.

Pogrebno podjetje Maribor izvaja upepeljevanje že več kot dve desetletji kot edino za to specializirano podjetje v severovzhodni Sloveniji. Tako s tovrstno dejavnostjo ne pokriva le potreb mesta, temveč tudi širše regije. Od odprtja upepeljevalnice leta 1998 je Pogrebno podjetje Maribor opravilo že 84.000 upepelitev; čeprav jih je sprva planiralo 700 letno, jih je lani zabeležilo 4700, upoštevaje trende pa bo to število v prihodnje še raslo.

Tako je nova peč, ki se nahaja v prizidku upepeljevalnice, pomembna pridobitev, saj bo lahko podjetje z njo po potrebi dvignilo število dnevnih upepelitev in s tem sledilo željam svojcev po čimprejšnjem pogrebu. Obenem nakup nove peči za upepeljevanje zagotavlja manjše obremenitve okolja, saj so novejše peči tehnološko bolj dovršene in zaradi tega energetsko varčnejše.

Današnjo slovesno otvoritev prizidka k upepeljevalnici bo zaokrožil še dan odprtih vrat v soboto, 28. avgusta, ko bo širši javnosti med 11. in 13. uro predstavljen postopek upepelitve in zgodovinski pregled upepeljevanja na Slovenskem.