Nova mestna avtobusa brez emisij izpušnih plinov in hrupa

Vozni park mariborskega mestnega potniškega prometa je bogatejši za dva nova električna avtobusa proizvajalca Iveco. Predaja avtobusov na 100-odstotni električni pogon je bila opravljena danes pod Pohorjem, hkrati z avtomatsko hitro polnilnico na avtobusnem postajališču Vzpenjača.

Omenjena avtobusa je Javno podjetje Marprom razporedilo na mestno linijo 6 Vzpenjača, ki bo v prihodnje postala zelena linija. Štirje avtobusi, ki prevažajo potnike na tej liniji, na leto opravijo preko 290.000 kilometrov in porabijo 116.000 litrov fosilnih goriv, s čimer letno proizvedejo 384 ton izpustov. Z (delno) elektrifikacijo avtobusne linije 6 bo 50 % manj izpustov ogljikovega dioksida na leto, prav tako se bodo zmanjšale emisije prašnih delcev in NOx ter hrupa.

Z novima avtobusoma se je nekoliko znižala povprečna starost voznega parka mestnega prometa, in sicer na 8,1 leta. Skupna vrednost nakupa avtobusov znaša 1 milijon evrov, pri čemer je Mestna občina Maribor za naložbo pridobila 600.000 evrov iz EKO sklada. Hitri polnilnici pod Pohorjem in na glavni avtobusni postaji sta stali blizu 290.000 EUR, od tega okoli 100.000 EUR predstavljajo nepovratna sredstva v okviru evropskega projekta EfficenCE.