[MARPROM, SNAGA, MESTNE NEPREMIČNINE] Evropski teden mobilnosti tudi z aktivnostmi Skupine JHMB

Mestna občina Maribor je v letu 2023 znova pristopila k Evropskemu tednu mobilnosti (ETM), ki bo potekal med 16. in 22. septembrom. V tem času se bodo zvrstile številne dejavnosti na temo spodbujanja trajnostne mobilnosti, v program pa so vključene tudi različne vsebine nekaterih podjetij iz Skupine Javnega holdinga Maribor.

Tako bo Marprom na dan brez avtomobila, 22. septembra, v središču mesta med 9. in 14. uro pripravil predstavitev avtobusa na električni pogon in mini električnega vozila Maister. Poleg tega bo obiskovalce seznanjal z mobilno aplikacijo M mobilnost, ki omogoča prikazovanje podatkov o vožnjah mestnih avtobusov v realnem času in možnost načrtovanja poti med dvema določenima točkama.

Že pred tem bo Marprom vključen tudi v posebno predstavitev koncepta prevoza z mini vozili Maister; ta je na programu 20. septembra med 13.45 in 14.15 v Smetanovi ulici.

Dogajanju v okviru ETM se bo pridružila tudi Snaga, ki bo dogodek popestrila z ozaveščevalno noto na področju odgovornega ravnanja z odpadki. Sodelavci podjetja bodo v Smetanovi ulici na stojnici, prirejeni ločevanju odpadkov, 18. septembra med 8.30 in 11.30 ter 22. septembra med 10. in 13. uro občane ozaveščali o pravilnem ločevanju odpadkov. Ob tem jih bodo z vrtenjem kolesa sreče tudi spodbujali k pravilnemu ločevanju odpadkov; skozi nagradna vprašanja bodo lahko obiskovalci izvedeli kaj novega o tem ali zgolj osvežili svoje poznavanje odgovornega ravnanja z odpadki.

Svoj prispevek bodo dodale tudi Mestne nepremičnine, ki občane vabijo, da se jim v petek, 22. septembra med 10. in 18. uro pridružijo na tržnici Druga priložnost ob izmenjavi ali prodaji opreme, koles, igrač in ostalih predmetov na prizorišču ETM v Smetanovi ulici. Tržnica spodbuja življenje z manj odpadki in ponovno uporabo še uporabnih stvari.

ETM se sicer odvija pod okriljem Evropske komisije že od leta 2002, Maribor pa pri njegovi izvedbi sodeluje od samega začetka. Glavna tema letošnjega ETM je »Varčne poti«, ki prebivalce ozavešča o finančnem vidiku potovanj z osebnimi avtomobili in postavlja v ospredje odločitev za racionalnejše načine mobilnosti.