Julij je mednarodni mesec brez plastike

Ste pripravljeni sprejeti izziv in v mesecu juliju zavrniti uporabo plastike ter plastičnih vrečk?

S 1. julijem se je začel mednarodni mesec brez plastike. Izziv, da se za cel mesec izogibamo plastičnim izdelkom ter jih nadomeščamo s trajnostnimi, torej tistimi, ki sledijo načelom krožnega gospodarstva.

Globalni mesec brez plastike poteka pod okriljem neodvisne neprofitne organizacije The Plastic Foundation in spodbija ljudi po vsem svetu, da se v mesecu juliju pridružijo izzivu in omejijo nakup plastičnih izdelkov za enkratno uporabo ter nove navade ohranijo tudi po koncu izziva.

Ogromno plastike in plastične embalaže pristane v morjih, kjer bo do leta 2050 več odpadkov kot rib, če ne bomo ničesar ukrenili. Človeštvo vsako minuto kupi okoli 1 milijon plastenk, od tega se jih samo ena petina reciklira. Torej … čas je za akcijo.

Slamice, plastične vrečke, ovitki, lončki za kavo na poti, posode za hrano to go, različne embalaže … večina plastike za enkratno uporabo je posledica tega, da nam je bolj pomembna priročnost kot pa trajnost in dolgoročni vpliv naših dejanj. 

Začnimo v naše življenje uvajati majhne spremembe in za njih navdušimo tudi svoje znance, prijatelje, sosede. Vsaka majhna sprememba šteje in pripomore k skupnemu cilju – čistejšemu okolje za vse. 

  • Uporabimo stekleničko za večkratno uporabo in jo napolnimo s pitno vodo.
  • Nakupujmo s svojo vrečko za večkratno uporabo, torbo, cekarjem, ….
  • Nakupujmo sadje in zelenjavo, ki ni predpakirana.  
  • Skušajmo iskati alternative plastični embalaži, s katero se srečujemo v življenju.

Manj plastike, več trajnosti! 

Boste poskusili kakšno teh navad usvojiti in jih obdržati za zmeraj? Vsak korak v pravo smer šteje.